Αλυσοπρίονα

Αλυσοπρίονα

Ακούμε πάρα πολλές φορές για επαγγελματικά ημιεπαγγελματικά,  ερασιτεχνικά, ρεύματος, βενζίνης ή μπαταρίας. Πολλές φορές μας ρωτάτε ποιο είναι το καλύτερο.
Η απάντηση είναι ανάλογα τη χρήση. Δεν υπάρχει το καλύτερο ή αν θέλετε όλες οι κατηγορίες και οι εκδόσεις έχουν λόγο ύπαρξης, αρκεί να γνωρίζετε για τι είδους δουλειά το θέλετε.
Παρακάτω θα αναλύσουμε τις διάφορες εκδόσεις αλυσοπριόνων και θα σας προτείνουμε τις επιλογές μας στην κάθε κατηγορία.

Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες τροφοδοσίας ενός αλυσοπριόνου.

Βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα

Τα βενζινοκίνητα αλυσοπρίνα είναι ο βασιλιάς του είδους, με τη μεγαλύτερη γκάμα σε όλες τις κατηγορίες, από ερασιτεχνικά έως επαγγελματικά. 
 Τείνουν να κόβουν πιο γρήγορα και ομαλά από τα ηλεκτρικά ενώ η μεγαλύτερη ταχύτητα της αλυσίδας τους απαιτεί λιγότερη πίεση.
 Αλλά τα περισσότερα είναι βαρύτερα και πιο θορυβώδη, απαιτούν τροφοδοσία και τακτικά service του κινητήρα και εκπέμπουν ρύπους επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Τέλος για να ξεκινήσουν χρειάζονται τράβηγμα χειρόμιζας.

ηλεκτρικα ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ

Τα περισσότερα ηλεκτρικά πριόνια διαθέτουν ένα καλώδιο τροφοδοσίας και κοστίζουν λιγότερο από τα μοντέλα που τροφοδοτούνται με βενζίνη, είναι αρκετά πιο αθόρυβα από τα βενζινοκίνητα ενώ συνήθως είναι και ελαφρύτερα.
 Και όλα ξεκινούν αβίαστα: Απλά συνδέστε τα μέσα και πιέστε τη σκανδάλη.
Στα μειονεκτήματα, η πιο αργή ταχύτητα πριονίσματος τους περιορίζει τις εργασίες ελαφρύτερων καθηκόντων, ενώ το καλώδιο τροφοδοσίας τους σας κρατά συνδεδεμένο στην πλησιέστερη πρίζα.

ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Αυτά τα πριόνια λειτουργούν με ισχύ μπαταρίας και σας απαλλάσσουν από το καλώδιο τροφοδοσίας. Κατά κανόνα είναι αθόρυβα όπως και τα ηλεκτρικά ενώ και αυτά είναι αρκετά ελαφριά.
 Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις κοστίζουν περισσότερο και από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα, ενώ χρειάζονται μεγάλες μπαταρίες ή τακτική φόρτιση κατά το κόψιμο αφού το κόψιμο ξύλων είναι απαιτητική εργασία.

Χαρακτηριστικά λάμας και αλυσίδας

Τα βασικά στοιχεία κάθε αλυσοπρίονου είναι η αλυσίδα, ο κινητήρας και η λάμα. Η λάμα είναι η “λεπίδα” του αλυσοπρίονου γύρω από την οποία περιστρέφεται η αλυσίδα. Το μήκος των λαμών και το μέγεθος του κινητήρα καθορίζουν τι είδους εργασίες κοπής μπορεί να κάνει το αλυσοπρίονο σας. Το μέγεθος της λάμας μπορεί να κυμαίνεται από 10 ίντσες μέχρι 37 ίντσες. Οι λάμες των 14-16 ιντσών είναι ιδανικές για περιστασιακή και ελαφριά χρήση, ενώ οι λάμες των 18 έως 20 ιντσών λειτουργούν καλά για κοπή μεγάλης διαμέτρου.

Κινητήρας και ισχύς

Το μέγεθος του κινητήρα μετριέται σε κυβικά εκατοστά ή εκατοστά και η ισχύς μετράται σε ιπποδύναμη. Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία ισχύος προς βάρους, τόσο περισσότερη δύναμη θα παράγει ένα πριόνι. Μεγαλύτερες μηχανές παρέχουν περισσότερη ισχύ, αλλά ζυγίζουν περισσότερο και μπορούν να προκαλέσουν κόπωση για μεγάλες περιόδους χρήσης.

Τελικά όμως ποιο είναι το σωστό μηχάνημα για εσάς;

Αν η χρήση που κάνετε είναι ερασιτεχνικό κόψιμο κλαδιών στην αυλή του σπιτιού σας χωρίς θόρυβο, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα ηλεκτρικό αλυσοπρίονο όπως αυτά που διαλέξαμε για εσάς παρακάτω.

Εδώ μπορείτε να δείτε τη σειρά που σας προτείνουμε με τα ηλεκτρικά αλυσοπρίονα

Αν θέλετε να συνδυάσετε την ευκολία στο ξεκίνημα, το χαμηλό επίπεδο θορύβου, και την άνεση να κάνετε ελαφριές δουλειές στο σπίτι ή στην αυλή σας χωρίς να κουβαλάτε καλώδια ή μπαλαντέζες πρέπει οπωσδήποτε να δείτε τη σειρά μας με αλυσοπρίονα μπαταρίας.

Εδώ μπορείτε να δείτε την σειρά με τα αλυσοπρίονα μπαταρίας που σας προτείνουμε.

Αν το επίπεδο θορύβου δεν είναι πρόβλημα για εσάς, θα προτείναμε να δείτε τις σειρές μας με τα βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα. Όπως ξέρετε και εσείς ήδη, τίποτα δε συγκρίνεται με τη δύναμη και την ταχύτητα που μπορεί να προσφέρει ένας βενζινοκινητήρας, ενώ όσο έχετε μαζί σας μείγμα βενζίνης και λαδιού μπορείτε να δουλεύετε μέχρι να μην αντέχουν τα χέρια σας.

Εδώ μπορείτε να δείτε την σειρά με τα ερασιτεχνικά αλυσοπρίονα βενζίνης που σας προτείνουμε για ελαφριές δουλειές.

Εδώ μπορείτε να δείτε την σειρά με τα ημιεπαγγελματικά αλυσοπρίονα βενζίνης που σας προτείνουμε, ιδανικά εργασίες από εργολάβους και γαιοκτήμονες.

Εδώ μπορείτε να δείτε την σειρά με τα επαγγελματικά αλυσοπρίονα βενζίνης που σας προτείνουμε για βαριές δουλειές υλοτομίας.